BLOG

Kabızlık

Kabızlık

Kabızlığın tarifi; enaz üç ay süreyle zamanın %25 den fazlasını ıkınma, %25'inden fazlasında katı dışkılama, %25'inden fazlasında yetersiz barsak boşalması ile birlikte haftada iki veya daha az dışkılama şeklinde yapılmaktadır. Kabızlık çocuklarda ve yaşlılarda sık rastlanılan bir problemdir. Orta yaşlı insanlarda %12.5, yaşlı insanlarda ise %23 oranında görülmektedir.                                                                                                                          

Kabızlık üç nedene bağlı olarak gelişir. 

1. Fonksiyonel kabızlık: Çoğunluğu olusturur.

-Hipotonik tip kabızlık:Kalın barsak hareketleri yavaşlamış, dışkılama sayısı seyrekleşmiştir. Karın ağrısı yoktur. Dışkı çapı normal yada artmıştır.

-Spastik kabızlık: Dışkılama sayısı azalmış, karın ağrısı ve gerginliğide vardır. Dışkı küçük, kuru, parça parça olabilir.

2.Hastalıklara bağlı kabızlık: -Sinir sistemini etkileyen hastalıklar, parkinson, multipl skleroz...

-Hormonal nedenler: Şeker Hastalığı, troid bezlerinin az çalışması(hipotroidi), sarkoidoz, hiperparatroidi veya kemik tümörlerine bağlı kalsiyum yükselmesi, potasyum düşüklüğü ... 

-Barsaklara bağlı nedenler: Kalın barsağa ait nedenlerin başında tıkanma gelir. Bunun en ciddi nedeni tümörlerdir. Çıkım ve buna yakın bögenin hastalıkları , buradaki kasların zayıflamasıda diğer nedenler arasındadır.

3.ilaç kullanımına bağlı kabızlık: Narkotik ağrı kesiciler, antidepresanlar, spazm çözüçüler, antipsikotikler, ağızdan kullanılan demir ve kalsiyum  ilaçları, bazı tansiyon ilaçları...

Ayrıca; yetersiz lifli gıda alımı, az yemek, gelen dışkılama isteğini önemsemeyip ertelemek,hareketsizlik, gebelik, depresyon, obsesyon kabızlığın diğer nedenleridir. 

Diyaliz hastalarında başlıca kabızlık nedenleri yetersiz sıvı alınması, hareketsizlik, kullanılan fosfor bağlayıcılar ve potasyum düzeyini yükseltmemek için sebze ve meyva gibi posalı gıdalardan kaçınılmasıdır. Diğer yandan ilave şeker, troid, paratroid rahatsızlıkları diğer kabızlık nedenleridir. Barsaklar potasyum atılımına katkı sağladıklarından hastaların özellikle kabız kalmaması gereklidir.


« BLOG LİSTESİNE GERİ DÖN

Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız

WHATSAPP

Whatsapp hattımızdan müşteri temsilcimiz ile görüşebilir hizmetlerimiz hakkında bilgi alabilirsiniz.

MESAJ YAZ

ANLAŞMALI KURUMLAR

Groupama Sigorta
Güneş Sigorta
Ak Sigorta
İş Bankası Sigorta
SGK
İmece Danışmanlık
Acıbadem Sigorta
Milli Reasürans
Güncelleme Tarihi 23.07.2024
Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindirHekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.
© Copyright 2021 Rentek Diyaliz Merkezleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Web Tasarım : GWT
Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız