Kan örneklerinin doğru şekilde alınması, hazırlanması ve taşınması laboratuar test sonuçlarını doğrudan etkiler; o nedenle aşağıdaki noktalara özen gösterilmelidir:
1.Biyokimyasal incelemeler için kan örnekleri hafta ortasındaki bir diyalizin öncesinde alınır; Pazartesi, Salı günleri alınmaz
2. Hastaların en az 6 saat aç olması sağlanmalıdır. Diyaliz çıkış örneklerininde beslenmeden etkilenmemesi için, o seansta mümkünse hiçbir şey yenilmemeli, bu mümkün değilse olabildiğince az ve seansın hemen başında beslenme sağlanmalıdır.
3. Bir gün önceden laboratuar ile ilişki kurularak kan örneklerinin gönderileceği bildirilmeli,kan tüpleri, taşıma kapları, taşıma kabına konulacak buz aküleri hazır edilmelidir.
4. Giriş ve çıkış kanları alınacak tüplere ayrı olmalı karıştırılmamalıdır. Alınacak kan miktarı tüplerde yer alan çizgiye kadar olmalıdır(ne daha az,ne daha çok). Kan örneği hemen laboratuara eriştirilebilecekse örnek düz tüplere alınabilir; eğer öyle değilse, jelli tüpe alınıp santrifüj edilmeli, böylece serum ayrılması sağlanmalıdır.
Kan Örneklerinin Alınması:
Giriş Kan örneğinin alınması: Damara erişim yolu olarak arteriyovenöz fistül kullanılan hastalarda , fistül iğneleri yerleştirildikten sonra, arter iğnesinden serbest akım ile tüplere kan alınır.
Kataterli hastalarda ise, öncelikle enjektörle lümendeki heparin ya da sitrat aspire edilir, ardından lümenlere 20 mlt serum fizyolojik verilir. Daha sonra arter ve ven setlerinin uçları katater lümenlerine bağlanır, heparinizasyon yapılmadan kan pompası çalıştırılır, kan arter damlama odasına geldiğinde kataterin arter lümeninden 10 cc’lik enjektör ile örnek alınır.
Önce biyokimyasal analizler için kullanılacak düz kan tüpü doldurulur; ardından hemogram, için olan EDTA’ lı tüpe kan alınır.
Hemogram tüpü 5-10 kez alt üst edilerek kan ile EDTA ‘nın karışması sağlanmalıdır; ardından +4 derecede saklanır veya laboratuara yine +4 derecede gönderilir.
Çıkış Kan örneğinin alınması: Ultrafiltrasyon hızı sıfıra ve kan pompa hızı 100 ml/dakikaya düşürülür;en az 15 saniye böyle devam edilerek pompa durdurulur. Fistüllü hastalarda çıkış kanı arter iğnesinden doğrudan kan tüpüne doldurulur; kataterli hastalarda ise arter lümeninden enjektör yardımıyla kan alınır.
Whatsapp hattımızdan müşteri temsilcimiz ile görüşebilir hizmetlerimiz hakkında bilgi alabilirsiniz.